Abstract
Uit onderzoek dat in 2001 en 2003 onder basisschoolkinderen is uitgevoerd, is gebleken dat het wonen bij drukke verkeerswegen slecht kan zijn voor de gezondheid.
In enkele gemeenten in Nederland zorgen voorgenomen wijzigingen in de lokale infrastructuur of bouwplannen voor bezorgdheid bij de omwonenden. Het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS)
... read more
en de Wetenschapswinkel Biologie van de Universiteit Utrecht zijn door organisaties van bezorgde omwonenden benaderd om een schatting te geven van de mogelijke effecten van verkeersgerelateerde luchtverontreiniging op de gezondheid van omwonenden en kinderen op scholen nabij snelwegen.
Vanwege de bovenstaande bevindingen is een nader onderzoek uitgevoerd waarin het verband tussen luchtverontreiniging, afkomstig van het verkeer en de gezondheid van basisschoolkinderen is onderzocht. Hiervoor is gebruik gemaakt van vragenlijsten, metingen aan de uitademingslucht van de kinderen en metingen aan de buitenlucht bij enkele basisscholen. De opzet van het onderzoek bleek echter te kleinschalig voor het doen van betrouwbare uitspraken.
Het onderzoek is zeer vergelijkbaar met twee andere Nederlandse onderzoeken uit 1997 en 2003. Omdat de gegevens van deze onderzoeken op een zeer vergelijkbare manier verzameld en geanalyseerd zijn kunnen de resultaten van de drie onderzoeken samen worden genomen. Hierbij wordt een gemiddeld effect van de drie onderzoeken berekend waarbij rekening wordt gehouden met de omvang van de afzonderlijke studies. Uit de analyse van die drie studies tezamen is er een effect te zien van de blootstelling aan zwaar verkeer en het voorkomen van piepen op de borst, bronchitis, neus- en oogklachten en jeukende huiduitslag. Kinderen die worden blootgesteld aan een hoge intensiteit van zwaar verkeer vertonen meer klachten in de vorm van bovengenoemde symptomen. Dit effect is gemeten
bij kinderen die binnen 400 meter van een snelweg naar school gaan en tevens binnen 1000 meter van een snelweg wonen.
Ondanks dat er veel tijd verstreken is tussen de dataverzameling van de drie studie (1995 in de eerste studie ten opzichte van 2005 in deze studie) zijn er nog steeds meetbare effecten van met name het zware verkeer op de gezondheid van basisschoolkinderen.
Samen met de gevonden resultaten van de stikstofmonoxide-meting in de uitademingslucht van de kinderen (als indicatie voor het voorkomen van luchtwegaandoeningen) en de metingen aan de buitenlucht lijkt met name de intensiteit van het zware verkeer de gezondheid van basisschoolkinderen te kunnen schaden. Maatregelen ter bescherming van de volksgezondheid zullen om deze reden hierop gericht moeten zijn.
show less