Abstract
Het beperken van jeugdcriminaliteit staat hoog op de agenda binnen de Gemeente Eindhoven. De focus ligt dan ook met name op de preventie en in gesprek gaan met jongeren (Gemeente Eindhoven, 2017). Om echter goede preventieve maatregelen te kunnen treffen is het van belang te begrijpen hoe en waarom jongeren
... read more
in de criminaliteit terecht komen. Het doel van dit onderzoek is om beter te begrijpen hoe een opeenstapeling van factoren kan leiden tot criminele handelingen en mede hierdoor mogelijkheden voor interventies en vroeg-signalering te ontdekken zodat het beleid hier beter op afgestemd kan worden. Hiervoor is onderzocht welke factoren samenhangen met jeugdcriminaliteit en hoe deze zich tot elkaar verhouden. Daarnaast wordt gekeken of jeugdcriminaliteit te verklaren is aan de hand van het zogenaamde motivatie-gelegenheid-controle-model. Dit model zegt dat jongeren een delict pleegt wanneer hij gemotiveerd is om een delict te plegen, in de gelegenheid is om een delict te plegen en er geen sociale controle is.
Voor dit onderzoek zijn semi-gestructureerde interviews afgenomen met (jeugdige) personen met een delinquent verleden en met professionals die werkzaam zijn bij organisaties die zich bezighouden met jeugdige delinquenten. Op basis van deze interviews zijn er een aantal bevindingen die naar voren komen. De resultaten van huidig onderzoek laten zien dat er meerdere factoren zijn die een rol spelen in de ontwikkeling van delinquent gedrag. Het lijkt er echter bij op dat het bij jongeren vooral gaat om de combinatie tussen het ontbreken van sociale controle, het bij een vriendengroep willen horen en het willen hebben van geld of status. Het lijkt er op dat de neerwaartse spiraal van risicofactoren begint met de afname van sociale bindingen en dus sociale factoren, vanuit met name het gezin en de school. Jongeren lijken elkaar op te zoeken op straat. Als ten slotte de motivatie erbij komt kijken, lijkt dit te leiden tot het delinquent gedrag. Op basis van huidig onderzoek zou men dus kunnen zeggen dat jeugdcriminaliteit verklaard zou kunnen worden aan de hand van het MGC-model en dat deze domeinen worden beïnvloed door reeds besproken risicofactoren. In de huidige studie zijn alle drie de componenten van MGC-model aanwezig in het verloop naar criminaliteit.
Hierom wordt ook aanbevolen te werken volgens een driesporen-aanpak waarbij men zich focust op alle drie de componenten van het MCG-model. Daarnaast benadrukt huidig onderzoek het belang van vroegtijdig ingrijpen. Hierom is vroegtijdig op de basisschool een tweede aanbeveling die wordt gedaan.
show less