Abstract
Rotterdam is de laatste tijd steeds vaker positief in het nieuws. Het werk van Rotterdam Partners (RP) is een belangrijke verklaring voor deze positieve berichtgeving. Rotterdam Partners is een stichting die probeert het imago van Rotterdam te optimaliseren en ervoor te zorgen dat mensen naar Rotterdam afreizen. Er worden communicatieve
... read more
middelen ingezet om dit doel te behalen. Via de website Rotterdam.info probeert RP potentiële bezoekers te inspireren en te overtuigen om een bezoek te brengen aan Rotterdam. Op de site worden daarom teksten gedeeld over een bezoek aan Rotterdam. In deze teksten worden lezers meegenomen op een reis door Rotterdam.
Deze teksten worden meestal geproduceerd in opdracht van Rotterdam Partners en soms door medewerkers van RP zelf. Het schrijven van teksten kost tijd en geld, dus is het van belang dat deze teksten daadwerkelijk bijdragen aan het doel van de organisatie. Rotterdam Partners wil graag weten op welke manier zij het best een bezoek aan Rotterdam kunnen beschrijven en welke rol de schrijver daarbij speelt.
Om hierachter te komen heb ik eerst gekeken naar de huidige teksten op de website. Hieruit bleek dat er grofweg twee verschillende tekstvormen waren: reisschema’s en reisverslagen. De daadwerkelijke reisroute door Rotterdam is de basis voor beide teksten. In de reisschema’s werd de reis door Rotterdam stapsgewijs verteld en in de reisverslagen werd er in verhalende vorm verteld over de reis door Rotterdam. In de reisverslagen werden ervaringen gedeeld van de ik-persoon en werden de ruimtes waar het verhaal zich afspeelde duidelijk beschreven. Daarnaast werden in verslagen ook relaties met andere personages beschreven. Ook de schrijver bleek een belangrijke rol te spelen volgens verschillende theorieën. Wanneer de lezer gelijkenis vertoont met de schrijver van de tekst, kan dat ervoor zorgen dat de lezer sneller de opvattingen van de schrijver overneemt. Nadat ik een duidelijk beeld had van de huidige teksten en de meest relevante theorieën, kon ik mijn experiment op gaan zetten. Hiervoor heb ik de volgende vraag opgesteld:
In hoeverre is er verschil in invloed van de tekstvorm (schema of verslag) en de gelijkheid met de schrijver (lage gelijkheid of hoge gelijkheid) op het bestemmingsimago en de bezoekintentie?
Hiermee probeerde ik erachter te komen welke soorten teksten het best bijdragen aan het organisatiedoel en waarom. Om een antwoord op deze vraag te vinden heb ik een experiment uitgevoerd waarbij ik op basis van één reisroute door Rotterdam vier verschillende teksten heb gemaakt. De teksten bestonden uit een onderdeel waarin de reisroute beschreven werd op twee verschillende manieren (schema of verslag) en een onderdeel waarin de schrijfster werd geïntroduceerd op twee verschillende manieren (lage gelijkheid of hoge gelijkheid).
Hierna kon ik beginnen met het experiment. Aan het onderzoek deden 104 mannen en vrouwen onder de dertig jaar mee. Zij hebben online een van de teksten gelezen en vervolgens een vragenlijst ingevuld. In deze vragenlijst werden vragen gesteld over de transportatie (in hoeverre de lezer opging in de tekst), het imago van Rotterdam en de reisintentie. Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat de tekstvorm invloed had op de transportatie, het imago en de reisintentie. Lezers die het verslag lazen gingen dieper op in de tekst (hogere transportatie), beoordeelden Rotterdam positiever en hadden een hogere intentie om naar Rotterdam af te reizen, dan lezers die het schema lazen. Het voorstellen van een schrijver waarmee de lezers veel of weinig gelijkenis voelden had geen invloed op de lezers. Waarschijnlijk omdat de lezers beide sympathiek en aantrekkelijk over kwamen. Lezers gingen meer in de tekst op wanneer zij een reisverslag lazen, dan wanneer zij een reisschema lazen. Daardoor namen de lezers de positieve houdingen van de schrijver over. In de tekst werd een positieve houding ten opzichte van Rotterdam beschreven en dit zag ik terug in de reacties van de 4 lezers op vragen over het imago van Rotterdam. Dit positieve imago bij de lezers zorgde ervoor dat mensen eerder geneigd waren om naar Rotterdam af te reizen.
Ik adviseer Rotterdam Partners om reisroutes te communiceren in de vorm van verslagen, omdat deze beter bijdragen aan het organisatiedoel dan de reisschema’s. Daarnaast moeten schrijvers ervoor zorgen dat ze vanuit ik-perspectief schrijven, duidelijk de ruimtes en tijd beschrijven, relaties met andere personages beschrijven en letten op de verhalende structuur. Hierdoor gaan lezers op in de tekst en nemen zij de opvattingen die in de tekst worden gedeeld sneller over. Daarnaast adviseer ik de rol van de schrijver verder te onderzoeken. Ook kan RP nog onderzoek doen naar welke functie de schema’s wél zouden kunnen dienen. Ten slotte adviseer ik de schrijvers een duidelijke instructie te geven. Hiervoor heb ik tips opgesteld die RP kan delen met de schrijvers van de teksten.
show less