Abstract
In dit onderzoek stond de vraag centraal in hoeverre er na de Russische inval op de Krim een verandering is gekomen in de Zweedse neutraliteitspolitiek ten opzichte van deze politiek na de Koude Oorlog. De vergelijking wordt gemaakt aan de hand van vijf aspecten die kenmerkent zijn voor de Zweedse
... read more
neutraliteit. Deze hoofdvraag werd beantwoord aan de hand van drie deelvragen die zijn onderverdeeld in drie hoofdstukken. In hoofdstuk één werd een vergelijking gemaakt met de Zweedse neutraliteitspolitiek na de Koude Oorlog en de neutraliteitspolitiek na 2014. In hoofdstuk twee werd er gekeken naar de neutraliteitsaspecten geografie, defensie en buitenlandse politiek in de Zweedse politiek na 2014. Ten slotte werd er in hoofdstuk drie gekeken naar de neutraliteitspolitiek in de publieke opinie en de media na 2014. De vijf verschillende aspecten van de Zweedse neutraliteit stonden centraal en liepen als een rode draad door de scriptie heen: de geografie, het defensiebeleid, het zelfbeeld, de buitenlandse politiek en de legitimiteit.
Om deze hoofdvraag te onderzoeken, is gebruik gemaakt van verschillende secundaire literatuur en primaire bronnen. In hoofdstuk één is vooral gebruik gemaakt van secundaire literatuur, aangezien daar al onderzoek naar was gedaan. In hoofdstuk twee is gebruik gemaakt van overheidsonderzoeken en regeringstoespraken. Hierdoor kon worden onderzocht hoe de regering naar de verschillende aspecten van de Zweedse neutraliteit keek. In hoofdstuk drie werd door middel van debatsartikelen van journalisten en onderzoeken naar de publieke opinie gekeken hoe de bevolking naar de Zweedse neutraliteitspolitiek keken.
Enerzijds is er in neutraliteitsterm geen verandering te zien is in de Zweedse neutraliteitspolitiek. De regering verklaart, net zoals na de Koude Oorlog, dat het nog steeds militair alliantievrij is. Anderzijds zijn er toch veranderingen te zien in de verschillende aspecten van de Zweedse neutraliteitspolitiek. Ten eerste staat de Zweedse geografische ligging meer onder druk, omdat het frictiegebied tussen de NAVO en Rusland nu meer richting het Oostzeegebied ligt. Ten tweede bouwt Zweden zijn defensie weer op, net zoals tijdens de Koude Oorlog gebeurde. Dit was een gevolg van de toenemende Russische dreiging. Ten slotte begon de legitimiteit voor de Zweedse neutraliteitspolitiek af te brokkelen: een steeds groter percentage ondervraagden in opiniepeilingen is voor deelname aan de NAVO. Tevens moet niet worden vergeten dat Zweden nu deel uitmaakt van verschillende allianties. Hierdoor wordt het moeilijker om andere lidstaten te laten vallen als er een conflict uitbreekt. Dit is ook te zien met de uitspraak van de Zweedse regering dat zij hulp hoopt te krijgen van EU-lidstaten of andere Scandinavische landen als er een katastrofe zou uitbreken. Hierdoor staat de Zweedse neutraliteitspolitiek als nooit tevoren onder druk.
show less