Abstract
Vlak voor Pinksteren heb je me aangesproken op de tramhalte bij het Haagse Hollands Spoor. Je vroeg me of ik 'Arabist Jansen' was. Ik gaf dat aarzelend toe, en daarop zei jij dat ik op de televisie over jou gepraat had. Dat gaf me eerlijk gezegd het gevoel dat ik
... read more
iets had gedaan dat niet hoorde. Ik heb je toen gevraagd wie jij dan wel was, waarop je je voorstelde als 'Samir A.', en me vroeg of ik inderdaad Arabisch gestudeerd had. Mijn antwoord was bevestigend. We hebben het er toen nog even over gehad dat ik denk dat het voor jou nu een moeilijke tijd is, want voor iemand die net terug is uit de gevangenis, zelfs als je bent vrijgesproken (of juist dan!), is het nu eenmaal niet eenvoudig met je oude contacten de oude vertrouwdheid terug te vinden, maar je liet me weten dat daar geen probleem mee was. Na ons beleefde foersa sa'iida gingen we ieder weer ons weegs.
Ik neem aan dat jij het inderdaad was, en niet een andere Nederlandse Marokkaan die grappig wou doen. Omdat ik op weg was naar een bijeenkomst over de vraag hoe we naar islamitisch geïnspireerd terrorisme zouden kunnen en moeten kijken, was ik niet alert genoeg, ik had je natuurlijk moeten vragen om samen even een kopje koffie te gaan drinken, om door te praten over iets dat we allebei belangrijk vinden: het antwoord op de vraag wat de islam precies van moderne mensen eist.
Ik moet zeggen dat je een bijzonder vriendelijke uitstraling hebt, en ik vind het jammer dat ik de gelegenheid om wat langer met je te praten voorbij heb laten gaan. Als we er wel even rustig bij hadden kunnen gaan zitten, denk ik dat we het over een aantal dingen wel eens geweest zouden zijn.
Mohammed, de profeet van de islam (tsja, ik ben nu eenmaal katholiek en geen moslim, ik zou het raar vinden om nu 'vrede zij met hem' achter zijn naam te tikken, iets dergelijks doen katholieken na de naam van Jezus nu eenmaal ook niet) - Mohammed dus heeft destijds zowel in Mekka als in Medina alle daar bestaande vormen van macht en gezag bestreden. 'Taghoet' is het woord dat de Koran voor zulke macht gebruikt, en diezelfde term wordt zoals jij natuurlijk weet nog steeds voor hedendaagse niet-islamitische machten gebruikt.
Ik denk dat ik precies weet waarom Mohammed 'Taghoet' bestreed, en jij natuurlijk ook, maar hier ligt het punt waar we van mening verschillen. Ik denk dat hij dat deed omdat de maatschappij in Mekka en Medina staatloos was. De Mekkaanse gemeenschap en de gemeenschap in Medina kenden geen overheid. Mohammed nu wenste (onder andere) de gemeenschap waar hij deel van uitmaakte een overheid te schenken, zoals volgens de Koran ook profeten als Jozef (nog wel onder een heidense Farao!) hun volk een humane en zorgzame overheid gegeven hebben.
show less